YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Yamaç paraşütü, birkaç yenilikçi havacı tarafından 1980’li yılların başlarında serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmalarıyla başlamış oldu. Zamanla paraşütlerin aerodinamk yapılarının gelişmesiyle birlikte performansları da arttı ve serbest paraşütlerden ayrılarak, planör, yelken kanat gibi amacı uçuş olan bir alet haline geldi.

Günümüzde pilotların da tecrübesine bağlı olarak, yamaç paraşütü ile küçük tepelerden kalkılıp yüzlerce metre yukarılara çıkılabilmekte ve saatlerce havada kalıp kilometrelerce uzaklara uçulabilmektedir. Katlandığında bir sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının  da diğer hava araçlarına nispeten az olması bazı dağcıların da ilgisini çekmiştir ve dağların zirvelerinden yamaç paraşütüyle inenler vardır.

IMG_4326
IMG_4327

Türkiye’de yamaç paraşütçülüğü hızla gelişmektedir ve ülkemiz uçuşa çok elverişli noktalara sahiptir. Hemen her şehrimiz civarında uçuşa uygun bölgeler bulunabilir. Türkiye’nin ve dünyanın en iyi pistlerinden biri olan Ölüdeniz tüm ülkelerden turistlerin uçmak için ziyaret ettiği uluslararası bir nokta haline gelmiştir.

Yamaç paraşütünü diğer hava araçlarıyla kıyaslarsak öğrenmesi en kolay olanıdır. Belli sağlık koşulları içerisinde hemen herkes yapabilir. Bunun için ülkemizde başvurabileceğiniz birçok dernek, kurs, şahıs, şirket ve üniversite kulübü vardır. Köklü gelenekleri ve bu spora yaklaşımlarındaki profesyonellikle üniversite kulüpleri ülkemizde bu sporun eğitiminde ve gelişiminde önemli bir yer tutmaktadır. Tabii üniversite kulüplerinin birçoğunun kendi üniversite öğrencisi haricinde öğrenci kabul etmemektedir.

Yamaç paraşütünün pahalı bir spor olduğu bilinen bir gerçektir. Kullanılan malzemeler Türkiye’de üretilmemektedir ve maliyeti oldukça fazladır. Bu yüzden üniversite kulüplerinde eğitim alan öğrencilerin maddi açıdan büyük avantajları vardır.